FLOS STORIES: To-Tie - Všetko je to v názve

29. septembris 2023
FLOS STORIES: To-Tie - Všetko je to v názve
Jedinečná nová stolová lampa od milánskeho dizajnéra Guglielma Polettiho

To-Tie je najnovšia lampa spoločnosti Flos a predstavuje prvú zákazku v oblasti dizajnu osvetlenia od nového vzrušujúceho tvorcu Guglielma Polettiho, známeho svojou záľubou v "samovysvetľujúcom" dizajne. A To-Tie tento opis plne spĺňa: výrazná stolová lampa, ktorej podstata je zredukovaná na to najnutnejšie, zostavená výlučne mechanickým napätím a pomenovaná názvom, ktorý dokonale dopĺňa toto umelecké dielo.

Výsledkom je pútavý a zároveň jednoduchý dizajn, ktorý sa rozvíja okolo vzájomne prepojeného pohybu bez použitia skrutiek, lepidla alebo zvárania. Vďaka dômyselnej štruktúre je lampa nielen vysoko udržateľná, ale umožňuje aj rôznym prvkom plniť viacero funkcií. Svetelný zdroj je integrovaný do hliníkovej tyče, ktorá slúži aj ako rukoväť, zatiaľ čo elektrický napájací kábel lampu nielen napája, ale je aj kľúčovým prvkom, ktorý ju celú spája.

Kolekcia To-Tie obsahuje tri rôzne lampy, z ktorých každá má správnu veľkosť a proporcie pre konkrétne prostredie. Najmenší model je vhodný ako nočná lampa, najvyššiu verziu možno umiestniť na konzolu a najväčšia bude skvele vyzerať na nízkom stolíku v obývačke. Nech už sú lampy To-Tie umiestnené kdekoľvek, vyniknú vďaka svojej jedinečnej a výraznej kompozícii.

Guglielmo Poletti dosiahol tento míľnik vo svojej kariére prostredníctvom nezvyčajnej a nelineárnej cesty, ktorá v mnohom odráža jeho umeleckú tvorbu. Náhodná prednáška, na ktorej sa zúčastnil, v ňom zapálila iskru záujmu, ktorá ho postupne priviedla do sveta dizajnu, kde pracoval ako stážista a zúčastnil sa na workshopoch s dvoma veľmi odlišnými osobnosťami dizajnu predtým, ako začal svoje vzdelávanie na Design Academy Eindhoven.

Dnes Poletti pôsobí vo vlastnom ateliéri v Miláne, ktorý osobne navrhol a zrekonštruoval. Polettiho tvorivý proces vychádza z umenia tvorby a hĺbkového skúmania štrukturálnych napätí a materiálov, ktoré využíva na vyvolanie svojich intuitívnych vízií. Tvorivá sloboda a jedinečné odborné znalosti, ktoré Flos ponúka dizajnérom, umožnili pretaviť jeho experimentálny prístup do priemyselného osvetľovacieho výrobku. Táto prvá lampa pre spoločnosť Flos vyžaruje ducha a genialitu bratov Castiglioniovcov a právom ju možno považovať za pravú lampu Flos.

Pozrite si všetky lampy To-Tie tu!

Pôvodný text: FLOS IN FLOS STORIES