Svetoznáma klasika z roku 1977 v novej elegantnej niklovej povrchovej úprave

3. jūnijs 2024
Svetoznáma klasika z roku 1977 v novej elegantnej niklovej povrchovej úprave
Od roku 1977, keď taliansky architekt a interiérový dizajnér Vico Magistretti navrhol stolnú lampu Atollo, je tento model archetypom klasickej dizajnérskej stolnej lampy. Už v roku 1979 získala lampa ocenenie Compasso d'Oro za dizajn a odvtedy bola vystavená okrem iného v Múzeu moderného umenia v New Yorku, v Múzeu Kunstgewerbe v Zürichu a v Múzeu pre umenie a architektúru v Hamburgu.

Atollo je krásnou ukážkou jednoduchých geometrických tvarov, ktoré sa navzájom nádherne prelínajú. Valcová základňa poskytuje stabilitu, zatiaľ čo kužeľovitá špička vytvára dokonalý bod rovnováhy pre polguľovité tienidlo. Vďaka výraznému minimalistickému a tvarovo orientovanému výrazu stolnej lampy Atollo Magistretti predbehla svoju dobu týmto krásnym výtvorom, ktorého jednofarebný, kovový povrch zdôrazňuje jeho štýlovú jednoduchosť. Lampa bola doteraz k dispozícii v bielej, čiernej, zlatej a bronzovej farbe. Teraz je však k dispozícii aj v lesklej niklovej povrchovej úprave s ultramoderným vzhľadom, ktorý nádherne dopĺňa minimalistický dizajn.

Lampa je vybavená dvoma štandardnými zásuvkami umiestnenými pod tienidlom. Keďže tienidlo je vyrobené z kovu, svetlo neuniká, ale smeruje k svetelnej zásuvke v spodnej časti, čím sa vytvára účinné stropné svetlo, ktoré sa zameriava aj na krásne tvarovanú základňu. Pologuľatý tvar tienidla zabraňuje presvitaniu svetla do strán, čím sa zabezpečuje priame svetlo, ale v príjemnej kvalite.

Stolová lampa Atollo sa dodáva v troch verziách: 238 Small, 239 Medium a 233 Large. Model 238 má bežný tlačidlový vypínač, zatiaľ čo vypínač na modeloch 239 a 233 má zabudovanú funkciu stmievania, ktorá umožňuje nastaviť jas tak, aby poskytoval to správne svetlo pre každú príležitosť, v každom čase a na každý účel. Veľká verzia s výškou a priemerom 70 × 50 cm sa dobre hodí aj ako stojacia lampa.

Pozrite si celý sortiment Atollo tu