Pôvodný dizajn Mogensa Lassena z roku 1944 oživený: pozrite si všetky krásne varianty stolovej lampy Klampenborg

8. februāris 2024
Pôvodný dizajn Mogensa Lassena z roku 1944 oživený: pozrite si všetky krásne varianty stolovej lampy Klampenborg
V roku 1944 začal dánsky dizajnér Mogens Lassen kresliť náčrt nového dizajnu lampy, ktorý sa realizoval až o 82 rokov neskôr. Náčrt bol uložený v archíve Dánskej umeleckej knižnice v Kodani, až kým ho výrobca dizajnu Audo Copenhagen v roku 2022 konečne neuviedol do výroby. Lampa vykazuje všetky klasické črty, ktoré charakterizujú dánsky dizajn: geometricky orientované tvary, mäkké krivky a ľahký pôvab v každom detaile. Mogens Lassen je považovaný za jedného z najväčších a najvplyvnejších architektov v krajine, ktorý si osvojil dánsky funkcionalizmus - štýl novej doby. Lassenove návrhy interiérov sú prirodzeným pokračovaním jeho architektonického prístupu, ktorý sa odráža vo forme aj funkčnosti jeho dokonalých výtvorov.

Stolová lampa Klampenborg sa vyznačuje zatočeným podstavcom, ktorý nepostrehnuteľne pokračuje do rámu s rovnako štíhlou štruktúrou. Objímka sa nachádza uprostred rámu a je zatienená zvonovitým tienidlom, ktoré tieni zdroj svetla napriek tomu, že objímka a tienidlo sú od seba oddelené viac ako pri bežných lampách. Kombinácia kontrastných prvkov zostáva vo vzájomnej dokonalej rovnováhe a vytvára výraz, ktorý je odvážny bez okázalosti, formu, ktorá vzbudzuje zvedavosť, a funkciu, ktorá je inovatívna a zároveň intuitívna. Stolná lampa je k dispozícii v troch variantoch: s čiernym lakovaným povrchom, s povrchovou úpravou z leštenej ocele a s mosadzným pokovovaním, v závislosti od vašich preferencií a vzhľadu, ktorým chcete obohatiť svoj interiér.

Napriek samostatnému tienidlu a objímke je zdroj svetla neoslňujúci. Tienidlo objíma žiarovku, takže svetlo sa odráža zvnútra a potom opäť svieti smerom nadol v jemnom osvetlení. Vypínač lampy má aj trojstupňovú funkciu stmievania na nastavenie jasu.

Všetky varianty stolovej lampy Klampenborg nájdete pravo tu.